Importanţa agregatelor - AsfaltROSU

0722 60 89 76
Go to content

Main menu:

Importanţa agregatelor

Importanta agregatelor


   
   Agregatele minerale, ca parte a mixturii de tip asfaltic au importanță atât sub aspectul dimensiunii cât și al culorii și durității. Ca duritate, ar fi de preferat agregate care să reziste traficului din zonă unde se amplasează mixtura. Nu sunt necesare durități mari la piste de bicicliști sau alei pietonale ori în parcuri recreative.
Principiul se aplică și la monumente, hoteluri, clădiri istorice sau de patrimoniu, acolounde nu au acces autovehiculele, ori traficul este foarte ușor.
Această analiză ne permite să decidem utilizarea unor agregate minerale care să fie cât mai apropiate de culoarea dorită a pavajului.

       Dimensional agregatele minerale cu dimensiune mai mare au o mai bună reflexie a luminii atunci când sunt bine compactate și vor crea efecte vizuale cu impact mai amplu. Agregatele de dimensiuni mai mici au tendința de reflexie a luminii sub mai multe unghiuri, iar efectul este mai redus. Recomandăm ca ori de câte ori se poate, să se utilizeze o mixtură tip BA-16 în loc de BA-8.

       Culoarea agregatelor este importantă datorită faptului că liantul în timp suferă un efect de abraziune care lasă expusă parțial suprafața agregatelor.
În cazul în care avem o mixtură colorată în galben și este făcută cu agregate negre-gri, după un timp, în special pe urmele vehiculelor, se produce abraziunea și va apărea culoarea agregatelor ca niște pete negre.
Se recomandă, în special dacă nu sunt cerințe de rezistentă la trafic, să se utilizeze agregate calcaroase de culoare roșcat-gălbuie în așa fel încât să nu apară efectul de "pătare" a mixturii.
Se pot folosi agregate de râu (pietrișuri) selecționate coloristic pentru a asigura un efect foarte frumos. Ele pot fi de aceeași culoare sau o combinație gen mozaic. Imaginația poate să se exprime cu toată libertatea.

 
Back to content | Back to main menu